Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 26 maj 2014

Resa till södra Frankrike

Ett "stop-over" i Alsace 

Kanske är det fler än jag som letat efter lämpliga övernattningsmöjligheter på resa genom Europa. Det kan ju lätt bli ett lotteri - ibland blir det bra och ibland så ångrar man sig så fort man checkat in ....

Vi har haft tur som hitta särskilt ett bra Bed and Breakfast eller som dom kallar sig i Frankrike/Alsace - Chambres des Hotes:

  • Chambres d'Hotes hos Sabine et Jean-Marc har fem fina uthyrningsrum i villan i den trevliga byn Kintzheim som ligger intill Selestat i Alsace. 
  • Dom rum som vi bott i har alla haft dusch och wc. Alltid rent och städat. 
  • Bra med parkering på deras tomt eller på den lugna villagatan (4 Allé du Stadtpfad, 67600, Kintzheim). 
  • I byn finns flera restauranger och gott om affärer och vincaves.
Nr 4 Allé du Stadtpfad, 67600 Kintzheim

En sagostad som många andra i Alsace
Paret som driver B&B är jättetrevliga och hjälpsamma och kvinnan talar lite engelska vilket kan underlätta ibland. En härlig frukost ingår (intas i familjens egna del av huset).
Om jag minns rätt betalar man ca 45-50 Euro för två personer i ett rum (vid dom tillfällen vi passerat). 


Utsikt från B&B mot bergen i Alsace
Jag kan verkligen rekommendera detta trevliga och personliga lilla B&B. Bäst att ringa i förväg och boka (fixe: +33 (0)3 88 82 14 79 eller portable; +33 (0)6 31 59 76 55).

Om nån som läser detta har tips på andra trevliga B&B i Tyskland eller i Frankrike på vägen ner till Medelhavet så lämna gärna en kommentar här.

söndag 11 maj 2014

Ett inlägg om franska husmäklare

Homestyling - inget för fransmän 

Detta inlägg har legat och skramlat länge på hyllan. 

Under tiden som vi letade efter ett passande hus i södra Frankrike så tittade vi på mängder av prospekt på Internet. Husmarknaden i Frankrike skiljer sig väsentligt från den svenska. Dom stora skillnaderna är följande:

  • Mäklarna har normalt inte ensamrätt om objekten. Det har stor påverkan på hur fastigheterna säljs.
  • Mäklare i Frankrike har i många fall ett lätt högdraget förhållningssätt till sitt uppdrag (det finns goda undantag förstås).
  • Trots ett tämligen stort utländskt intresse för franska fastigheter pratar franska mäklare nästan aldrig annat än just franska.
  • I Sverige är utsatt pris oftast ett golv varifrån budgivningen startar även om vi nu börjat med s k "acceptpriser". Så är det sällan i Frankrike - utsatt pris är ofta ett tak-pris. Det är vanligt med underbud som ofta accepteras av säljaren om dom är rimliga.
  • Vid objektvisning i Sverige är fastighetsägare nästan aldrig med under visningen som sköts av mäklaren helt och hållet. I Frankrike är det inte ovanligt att familjen är på plats under visningen.
  • I Sverige har utvecklingen gått kanske för långt med homestyling men i vart fall så städar vi alltid och plockar undan vardagsföremål mm innan en visning. Det gör man inte i Frankrike.
  • I Sverige låter man oftast en proffsfotograf ta bilder av hemmet - ofta publiceras kanske 20-25 bilder. Det gör man inte i Frankrike. Ofta handlar det om 4-5 bilder eller färre. 
  • I Sverige sätter man ut gatuadress och visar exakt belägenhet med med olika kartor mm. Man lägger ut ritningar på fastigheten. Inget av detta gör man i Frankrike. 

Om detta med bilder på fastighetsobjekt handlar detta inlägg. Orsaken till den låga kvaliteten är säkert flera men en viktig orsak är att man försöker hålla objektets belägenhet hemlig för konkurrerande mäklare. För att visa exempel på vad jag menar så lägger jag ut ett antal bilder från olika prospekt som jag sett på Internet. (Hoppas jag inte gör mig skyldig till upphovsrättsligt brott - meddela mig i så fall.)

Exakt vad mäklaren har haft för mål med dessa och liknande bilder när dom lagts ut på nätet vet jag inte. Någon större köplust har dom inte gett i alla fall. Vad tycker ni som ser detta?


Intressant bild? Troligen finns balkong ....?

Visa absolut inte utsikten från balkongen!

Inte stylad lägenhet .....

Är det nytt badrum? Eller bör det renoveras? Osäkert.

Informativ bild!

Lite mörkt och dystert kanske ....

Städutrustning ingår ......

Någonting vill bilden förmedla - osäkert vad!
När vi köpte vårt hus i södra Frankrike så låg det mycket detektivarbete bakom innan vi lyckades lista ut var huset låg. 

Man fick gå på vissa husdetaljer, utseende på gatlampor, fasadprofil mm. I vart fall jag har inte haft tid att kontakta mäklaren i varje enskilt fall för att få veta lite mer om fastigheten. 

Ett av mina grundkrav är att jag vill veta läget på fastigheten eftersom det är kanske den viktigaste grundförutsättningen för om jag är fortsatt intresserad. Särskilt gäller detta eftersom jag fysiskt befinner mig ca 250 mil borta från objektet.

Vet man bara adressen så är det enkelt med Internets alla verktyg att skaffa sig massor av ytterligare information.

Köparmäklare i södra Frankrike. 


För att i viss mån komma till rätta med detta problem finns det det svenska köpmäklare i Frankrike. Jag har kommit i kontakt med två.
  1. Ewa Tapper Guillemin och "Franska hus" - länk till hennes hemsida  Ewa hjälpte mig och jag kan rekommendera henne. Hon har varit på plats länge i Frankrike och känner marknaden och de franska villkoren väl.
  2. Karin Kloo och "Hus i Languedoc".  Länk till hennes hemsida.
Båda mäklarna har mängder av fastigheter på sina hemsidor och såväl bilder som beskrivningar överträffar det normala utbudet hos traditionella mäklare i Frankrike.

 

Nu harvi köpt vårt franska hus!

Nu är vi som sagt ägare till ett härligt hus i en trevlig fransk liten by nära havet. Men det krävde många timmar framför datorn innan det så småningom klickade till. 

Den enda ledtråd jag hade för att lista ut var huset fanns var en bild som visade en liten mindre del av fasaden som syns på bilden nedan.  Bilden på mäklarens hemsida visade del av ytterdörren nere till vänster och klimatanläggningen på ytterväggen. men det räckte för att jag skulle hitta huset på internet via Google Street View och bli rejält intresserad.
Så gick det till!


Fritt fram att leta...

Trist väder för den Franska festen i Kungsan i helgen

Gråväder och kallt:

Ett trist majväder förstörde helgen för den franska uppvisningen i Kungsträdgården detta år. Lätt regn och kyla gjorde att besökare uteblev. Likaså festen.  

Till och med bilderna ser tråkiga ut ...........

Nåväl vi fick ändå chans att få lite nya intryck av Frankrike plus förmånen att få prova viner från Rhone-dalen och Beaujolais-distriktet

Sakkunnig ledning av Marie-Josée som driver en vinbar och anordnar vinprovningar. Hennes hemsida är www.vin-et-sens.com . Fyndigt namn....
Tyvärr var det alldeles för kallt för attt göra provningen rättvisa, även om Marie-Josée gjorde vad hon kunde i tältet som bara höll kanske 8-9 graders värme. Visserligen dricker fransmännen sitt röda vin lite kylt. Men inte så här kallt..... 


Vi gick på Bukowskis istället!

Vi värmde oss genom att besöka grannparken, Berzeli Park och gå på Bukowskis visningshelg av sina utrop på Contemporary våren 2014.

 
  
Här finns bl a Andy Warhols "Last Supper" med utropspris 60-80 mkr! 


 Men det fanns mycket fint att vila ögonen på, bl a mycket fotokonst.

CHRISTER STRÖMHOLM, "Paris, 1962".
Christer Strömholms klassiska bild på ett par gatubarn i Paris från 1962. Utrop 100-120.000 SEK
HANS GEDDA, "Nelson Mandela", 1990.
Hans Geddas klassiska porträtt av Nelson Mandela. Utrop 60-80.000 SEK
EDWARD WESTON, "Nude", 1936.
Edward Weston, Nude 1936. Utrop 80-100.000 SEK
  

Stadsvandringar i Stockholm

Åter hemma i stan' och återupptäcker våra gamla vandringsstråk.

Lucie Rääf galleri på Hornpuckeln


Lucie Rääf är en konstnär från Halmstad som vi i många år följt under konstvandringar mm. Vi gillar hennes konstnärsskap och blev glada när vi fann att hon har ett nytt galleri också i Stockholm. Vi passade på att titta in och få en pratstund.  


Vidare mot Slussen som man alltid verkar hålla på och bygga om. Det verkar också i nuläget oklart vad som skall hända med Slussen i framtiden. Min åsikt är att det är hög  tid att göra hela Slussen lite mer levande. Idag är det många ytor och stråk som är helt "döda" eller slumartade. Bygg om!!

Katarinahissen

Våren har kommit till också Stockholm även om den så här i början av maj gjort en inbromsning .....

Jakobsgatan

 

onsdag 7 maj 2014

Made in France 2014 - den 10-11 maj i Kungsträdgården, Stockholm




Så är det dags igen för oss Frankofiler. I helgen kommer Frankrike till Kungsträdgården i Stockholm.

Då finns franska regioner och företag på plats för att presentera det bästa Frankrike har att erbjuda. 
  • Officiella hemsida för evenemanget --------> Länk   
  • Från Franska ambassadens hemsida: Länk

Bara den här lilla filmen som gör reklam för Frankrike gör att man blir glad.



tisdag 6 maj 2014

Några bilder bara ....


Tema dörrar och fönster

Från Serignan - härliga färger och härligt patinerat

Tvärs över gatan från porten ovan. En svunnen tid - biograf eller danssalong - vet inte. Namnet tyder på det senare.


Respektingivande men är nog inte en metalldörr. - ser bara ut så Titta på detaljen med ett litet hål längst ner till vänster för reklam ....



Här har man sparat den gamla överliggaren till fönstret - säker många hundra år gammal.

fredag 2 maj 2014

BKWine för vinintresserade



Jag prenumererar på BKWine och har så gjort i flera år. Jag har också i tidigare inlägg gjort reklam för deras utmärkta bok om vinodlare i Langeudoc. Se detta ---------->  Länk till 2011 i bloggen 

 

Klicka på deras logotype nedan så kommer du till deras hemsida. 



 


http://www.bkwine.com/sv/



I sitt senaste brev har jag kopierat en artikel om en presentation av 4 olika vingårdar i norra Languedoc. Observera att detta är den tredje artikeln av fyra. Länkar till de övriga artiklarna hittar man i slutet av artiklen när man klickat på länken nedan.
 

"Högklassigt från Terrasses du Larzac i Languedoc

languedoc landscapeTerrasses du Larzac ligger i norra delen av Languedoc. Här finns fantastiska vinproducenter, många ganska små men mycket ambitiösa. David Furer har skrivit en serie om fyra artiklar om vinerna och producenterna i Terrasses du Larzac. Några han har träffat är högklassiga Mas Cal Demoura, Mas de l’Écriture, Mas Jullien, Mas de Chimères och Domaine du Pas de l’Escalette."


Klicka här för att komma till artikeln och presentationen av vingårdarna: